PIAC_13-1-2013-0201

A sportolók felkészítésénél jelentkező stressz hatás mélyrehatóbb vizsgálatához egy metodika és mérőrendszer kidolgozása a gasztrointesztinálismotilitás (EGIG) és a kardiális változások alapján

A pályázathoz kapcsolódó weboldal az alábbi hivatkozás segítségével érhető el:

http://www.jgytf.u-szeged.hu/tesi/a-sportolok-felkeszitesenel-jelentkezo...

A Pharmagora Életminőség Klaszter tagjaival közösen megindult a „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” című pályázati kiíráson nyert projekt megvalósítása, mely a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap támogatásával valósul meg.

Az Experimetria Orvosbiológiai Kutató, Fejlesztő, Gyártó Kft. vezetésével létrejövő Pharmagora Klaszter konzorciuma (Szegedi Tudományegyetem, Adexgo Kft, AdWare Research Kft.) 341,5 millió Ft. támogatást nyert a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által meghirdetett „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása, PIAC_13” című pályázati kategóriában „A sportolók felkészítésénél jelentkező stressz hatás mélyrehatóbb vizsgálatához egy metodika és mérőrendszer kidolgozása a gasztrointesztinális motilitás (EGIG) és kardiális változások alapján” című projekttel.

A közös, konzorciumi fejlesztés célja egy olyan módszer és eszköz kidolgozása, amely objektívan és gyorsan tudja elemezni a külső stressz hatásokra adott belső válaszokat és ezek hatását a fizikai és szellemi teljesítményre. A megvalósítók célja, hogy a fejlesztés során létrejövő módszer-, és eszközrendszert valamint a kutatás során létrejövő mérési eredményeket hatékonyan be tudják építeni a „Sport-egészségügy” területén foglalkozó kutatók és szakemberek munkájába illetve, hogy a vizsgálat eredményei olyan kiegészítő információt adjanak a megfelelő táplálkozáshoz és annak hasznosulásához amelyek a további, a jelen fejlesztésre épülő kutatásokba is hatékonyan beépíthetők.

A napjainkban gyakran előforduló helytelen táplálkozás miatt fellépő emésztési zavarok kórképek hatására megrövidülhet az adott élelmiszer passzázsának ideje. Az ennek kapcsán fellépő felszívódási zavarok legszélsőségesebb példája, amikor a rövid tranzitidő miatt gyakorlatilag az elfogyasztott táplálék változatlan formában kerül kiürítésre. Általános tapasztalat, hogy az adott személy számára nem megfelelő étrend megváltoztatja a motilitást és az ezzel ekvivalens tranzit időt, ami hasmenéshez vagy székrekedéshez vezethet. A motilitás és a tranzit idő mérésével felmérhetővé válhat, hogy az adott étrend, vagy bizonyos ételek milyen hatást váltanak ki a gasztrointesztinumból, továbbá a szervezet milyen mértékben fogadja be az adott ételt, vagy étrendet, másrészt ennek alapján paraméterezhetővé válhat egy bizonyos vizsgált étel vagy étrend biológiai megfelelősége (pl. minőség, prevenció, vagy mindennapos és speciális diéták hatása).

Prezentációk

Képek

Táblák

Sajtóközlemény